Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ουαί κι Αμήν


Σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν καλοί και κακοί εργαζόμενοι. Υπάρχει ο υπάλληλος της εφορίας που θα αφήσει τον παππού να περιμένει όρθιος ενώ συζητάει με τον διπλανό του για το χτεσινό ματς, υπάρχει ο οδηγός λεωφορείου που θα γκαζώσει με το που μπει ο κόσμος, υπάρχει ο μπάτσος που θα δείρει συνταξιούχους, ο καθηγητής που θα σηκώσει μαθήτριες στον πίνακα για να χαζέψει τον κώλο τους και ο ταξιτζής που θα σε πάει από την μακρύτερη κι ακριβότερη διαδρομή.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο εφοριακός που θα σου εξηγήσει σε ποιο γραφείο πρέπει να πας και τι χαρτιά να έχεις μαζί, ο οδηγός που δεν θα χρησιμοποιήσει το λεωφορείο για να εκπληρώσει το όνειρο συμμετοχής στο Ράλι Ακρόπολης, ο αστυνομικός που θα κινδυνεύσει για εσένα κι ο ταξιτζής που θα σε πάει κάπου, έστω κι αν δεν σου βγαίνουν τα λεφτά.

Κι υπάρχουν κι οι παπάδες.

Επάγγελμα είναι κι αυτό, ας μην κοροϊδευόμαστε. Υπάρχουν οι παπάδες που θα σε «γδύσουν» στην κηδεία κάποιου αγαπημένου σου προσώπου, που θα σου ζητήσουν παραπάνω λεφτά στο γάμο σου γιατί «τα είπαν καλά» και θα ριζώσετε καλύτερα, που θα κάνουν πολιτική από άμβωνος, που θα γλυκοκοιτάξουν παιδάκια, που θα κλέψουν από το παγκάρι, που, που, που... Ναι, υπάρχει κι ο παπάς που κάνει ό, τι μπορεί για να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, που θα ανοίξει την εκκλησία στους έχοντες ανάγκη, που θα μαζέψει χρήματα για τους ανθρώπους με ανάγκη και, και, και…

Κι υπάρχει κι ο Αμβρόσιος.

Ένας ηλικιωμένος ο οποίος πιστεύει ότι η φωτιά που σκότωσε τόσους ανθρώπους είναι θεία τιμωρία. Τιμωρία γιατί κάνουμε γυμνισμό, οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται, ο Τσίπρας δεν παντρεύεται αλλά ζει αστεφάνωτος εν έτει 2018 με την φιλενάδα του Μπέττυ, ο Ρουβίκωνας κάνει επιθέσεις με μπογιές και άλλα τέτοια. Ένας ηλικιωμένος που κηρύττει μίσος, ρατσισμό και μισαλλοδοξία κάνοντας χρήση βιβλικών φράσεων, που κάνει πλάτες στη Χρυσή Αυγή και με μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, καθησυχάζει τους ανθρώπους που έχασαν συγγενείς, φίλους και περιουσίες ότι «ήταν ένα μήνυμα αυτό από τον Χριστό, μήπως και συνέλθουμε». Ένας ηλικιωμένος που όχι μόνο δεν πρόσφερε τίποτα στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, αλλά είναι τόσο αφελής ή τόσο επικίνδυνος που να πιστεύει ότι ο Θεός θα σκότωνε τόσους ανθρώπους, επειδή ο Τσίπρας είναι άθεος. Ένας ηλικιωμένος που αντί να καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη ή έστω να απομακρυνθεί από την ίδια την Εκκλησία, τρίβει τα χέρια του σαν άλλος Νέρωνας που βλέπει τη φλεγόμενη πόλη και βρίσκει τόπο να ρίξει τη χολή του. Ένας ηλικιωμένος που στο μυαλό του ο Θεός είναι το βιβλικό Ον που κάνει τη γυναίκα του Λωτ αλάτι, καταστρέφει τα Σόδομα και ρίχνει κεραυνούς στα Γεράνεια Όρη ως άλλος Δίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους.

Η Εκκλησία από την πλευρά της είδε προσωπικές απόψεις που δεν την εκφράζουν και εκτός από μερικές περιπτώσεις ιερέων που είπαν τα αυτονόητα και έψεξαν τον μωρό γέρο, τήρησε σιγή ιχθύος. Άνθρωποι στερήθηκαν οικονομίες, πρόσφεραν πράγματα, χρήματα και αίμα, σε μια από τις λίγες φορές που μια δράση αλληλεγγύης έγινε τόσο αβίαστα, άμεσα, μαζικά και κυρίως αδογμάτιστα, ακομμάτιστα και αχρωμάτιστα. Η επίσημη Εκκλησία για άλλη μια φορά γύρισε πλευρό, ροχάλισε λίγο δυνατότερα καθότι χορτασμένη και συνέχισε να ονειρεύεται τα επουράνια και όχι τα επίγεια.

Σε όλα τα επαγγέλματα του κόσμου, ένας κακός υπάλληλος απολύεται. Σε όλα τα επαγγέλματα του κόσμου από μια ηλικία και μετά, πηγαίνεις σπίτι σου. Σε όλα τα επαγγέλματα του κόσμου ένας υπάλληλος που δεν συνάδει με το όραμα και τις αξίες που πρεσβεύει η επιχείρηση, απομακρύνεται. Εδώ;



Το σκιτσο είναι του Tasmar, από τα "Αδέσποτα Σκίτσα" του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου