Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Οικογενειακό εορταστικό τραπέζι

Τα Χριστούγεννα πέρασαν και για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές μάλλον δεν ήσουν αρκετά διάσημος ώστε να πεθάνεις το 2016. Οι γιορτές πέρα από την αίσθηση θαλπωρής, νοσταλγίας και ζεστασιάς που βγάζουν στους μη καταθλιπτικούς, έχουν το αρνητικό των οικογενειακών τραπεζιών. Γιατί γιορτές χωρίς καυγά στο οικογενειακό τραπέζι (όπου οικογενειακό βάλε σόι) δεν είναι γιορτές. Ας δούμε μερικά θέματα που καίνε και καλό θα είναι να μην τεθούν στο τραπέζι, καθώς αν ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις θα εύχεσαι να ήσουν ακόμα και στο Σύνταγμα και να ακούς Μαραβέγια πρωτοχρονιάτικο, προκειμένου να το αποφύγεις.  Όσο και να προσπαθήσεις, όλα τα ακόλουθα θέματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρουν να τρυπώσουν στο τραπέζι, όπως εσύ κατάφερες να χωρέσεις και ένα κομμάτι βασιλόπιτα στο ήδη πλήρες γεύμα και στομάχι σου. Μεταξύ των θεμάτων εμφανίζονται τσιμπήματα μαγουλών, ανακατέματα μαλλιών και ερωτήσεις από την οικοδέσποινα για το αν θες λίγο ακόμα φαγητό, που θα μπει στο πιάτο σου ανεξαρτήτως της απάντησης.



Πολιτικές συζητήσεις

Οποιοδήποτε θέμα με πολιτικές προεκτάσεις ξεφεύγει κατά πολύ κατά τη διάρκεια του τραπεζιού. Κάτι το κρασί που ρέει άφθονο, κάτι η κοινή παρουσία διαφόρων ηλικιών και πολιτικών αποχρώσεων, δημιουργεί την απαραίτητη χημική ένωση για να γίνει το μπαμ. Αγαπημένα πρόσωπα: Ο κρυφοφανερός χουντικός θείος με τις τουλάχιστον ακραίες απόψεις και την αγάπη για την Χρυσή Αυγή λόγω εγκεφαλικής δύσης κι ο πρώην συριζαίος ξάδερφος που τώρα ντρέπεται και το παίζει ανεξάρτητος, λες και ο Σύριζα βγήκε από 10 άτομα. Όλοι αυτοί οι άγνωστοι που ψήφισαν Σύριζα είναι σαν αυτούς που μένουν στα Λιόσ(ι)α, αλλά κανείς δεν μένει από την πλευρά της χωματερής. Το κλίμα συνήθως είναι τόσο φορτισμένο που δεν χρειάζεται να γίνει πολιτική αναφορά, αλλά αρκεί και μια απλή πρόταση όπως «Άσε, πήγα στο supermarket χτες κι είχε τόσο κόσμο στα τυριά που την έβγαλα με συσκευασμένο έμενταλ αντί για αμφιλοχίας» για να ανάψει το φυτίλι στο πιτς. «Ναι, κατά τα άλλα ο Σύριζα φταίει και δεν έχετε λεφτά ε;». Συνήθως η γυναίκα του θείου θα τον προειδοποιήσει για την καρδιά του και να μην συγχύζεται («Αγησίλαε, ηρέμησε σε παρακαλώ! Η πίεση σου!»), ενώ η μάνα συνωμοτικά θα σου πει να μην ξεσυνερίζεσαι τον θείο γιατί τα έχει χάσει και «να πριν λίγες μέρες παρήγγειλε βιβλία του Άδωνι». Οι πολιτικές κουβέντες οπουδήποτε και οποτεδήποτε οδηγούν σε αδιέξοδο και καυγά, φαντάσου να προσθέσεις αλκοόλ, συγγενείς που έχουν μείνει μαζί ώρες, ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι, ελαφρώς κουφότεροι, πολύ πιο κολλημένοι, θείους με άνοια, πιτσιρικάδες με άγνοια και πολλή ζέστη στον χώρο. Εννοείται ότι θέματα όπως το μεταναστευτικό, η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα, ο θάνατος του Κάστρο και άλλα τέτοια επίκαιρα θα φέρουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: καλλιέργεια του εδάφους για ρατσιστική ρητορική και τσακωμό, χωρίς παράλληλη μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα τα τυράκια και τα ψιχουλάκια που εκτοξεύει ο θείος μαζί με τα σχόλια του, να πηγαίνουν παντού.


Γάμος, αρραβώνας, παιδί

Μια συζήτηση που θα γυρίσει εναντίον σου ό, τι και να κάνεις, όποια κι αν είναι η κατάσταση σου. Είσαι ελεύθερος άνω των 28; Θα αρχίσουν οι μουρμούρες για να σοβαρευτείς και να αρχίσεις να βλέπεις σοβαρά τη σχέση σου με την Τασούλα, παρά το γεγονός ότι είστε 4 μήνες μαζί. Ακόμα κι αν έχεις αποκαταστήσει την Τασούλα, θα αρχίσει να χτυπάει το βιολογικό ρολόι των παπούδων και θα αρχίσουν οι απαιτήσεις για να τους προσφέρεις ένα εγγόνι, σαν να ήταν αρχαίοι θεοί και να απαιτούν θυσία. Κοινώς σου λένε «κάνε σεξ για να δούμε εμείς άσπρη μέρα» και μετά που δεν θα ξαναδείς εσύ άσπρη μέρα ή έστω έναν άσπρο λεκέ στο σεντόνι σου, δεν έχει σημασία. Οι παραινέσεις για το παιδί θα ξεκινήσουν ακόμα κι από τον μήνα του μέλιτος και κάθε φορά που θα πηδιέσαι θα έχεις εικόνα τους 2 συμπέθερους να σε χειροκροτούν λίγο πριν τον τερματισμό και να φωνάζουν γηπεδικά συνθήματα. Ακόμα και παιδί βέβαια να έχεις, δεν γλιτώνεις το κήρυγμα καθώς ο μικρός Γιαννάκης μπορεί να χρειάζεται αδερφάκι, παραπάνω κιλά, λιγότερα κιλά, κούρεμα και οτιδήποτε κρίνει το αετίσιο μάτι των συγγενών, που έχουν αφήσει χαίτη στα παιδάκια τους κι έχουν τα μούτρα να σου δίνουν συμβουλές. Bonus η θεία που το παίζει καλή μαζί σου και πετάει ατάκες όπως «αφήστε το παιδί να κάνει ό, τι θέλει», αλλά μετά πιάνει έναν-έναν τους υπόλοιπους συγγενείς και σε θάβει χρησιμοποιώντας φτυάρι και προτάσεις όπως «ε δεν είναι πια μικρός», «Θα πρέπει να νοικοκυρευτεί» και άλλες παρόμοιου ύφους και ήθους.


Gay ή οι διαφθορείς των παιδιών

Αργά ή γρήγορα στην τηλεόραση που παίζει πρωτοχρονιάτικες εκπομπές με πολλούς καλεσμένους, πολύ κρασί και λίγη ουσία, θα εμφανιστεί κάποιος ο οποίος έχει αναφέρει ότι είναι ομοφυλόφιλος ή έχει αποφασίσει ο κόσμος ότι είναι ομοφυλόφιλος. Θα ακολουθήσουν αναφορές στους «ανώμαλους που διαφθείρουν τα παιδιά» και θα αναπτυχθούν άκρως επιστημονικές θεωρίες επιπέδου οδηγού ταξί για το πως κάποιος όταν βλέπει πολλούς gay, αποφασίζει να γίνει κι αυτός gay. Γιατί ο σεξουαλικός προσανατολισμός βασίζεται σ’ αυτά που βλέπεις στην τηλεόραση και γύρω σου. Άρα τα παιδιά των straight γιατί βγαίνουν gay; Κι άλλα τέτοια ερωτήματα που δεν βρίσκουν ουσιαστικές απαντήσεις, παρά μόνο λοξές ματιές και νουθεσίες από το θείο να προσέχεις τι λες, γιατί άλλοι κατέληξαν gay με μικρότερες αφορμές. Την κατάσταση κάνουν ακόμα χειρότερη εμφανίσεις στην τηλεόραση ηθοποιών, που παριστάνουν τους gay ως κραυγαλέες (και κραγμένες) καρικατούρες και δίνουν άλλοθι και λαβές για δεύτερο γύρο σχολίων, πάνω που έσβηνε ο αντίλαλος από τα πρώτα.

Αμήχανα Λάθη και Πάθη

«Θεία, από εδώ η Μαρία. Όχι θεία, δεν ήταν η Μαρία τότε που πήγα στη Βουδαπέστη. Ήταν η Ευτέρπη». Σ’ ευχαριστώ θεία. Τώρα στο επόμενο τραπέζι δεν θα είναι η Μαρία.


Bonus Ατάκες
«Σας έχω πει για τότε που…;» Σε κάθε τραπέζι θείε, σε κάθε τραπέζι.
«Μήπως να μην πιείς άλλο κρασί; Ναι το ξέρω ότι δεν θα βγεις, αλλά δεν κάνει καλό»
«Για δες λίγο αυτό που μου βγάζει το tablet μου»
«Βρε αγόρι μου, έχεις αδυνατίσει. Φάε τίποτα, έχεις γίνει σαν τον Άγιο Ονούφριο»
«Η γυναίκα και το κρέας θέλουν χέρι» συνοδεία βροντόφωνου γέλιου και συνωμοτικού κλεισίματος ματιού με extra απάντηση από την θεία «Ντροπή Νικηφόρε, τι λες στα παιδιά» ή «Αμάν πια βρε Νικηφόρε με τα σαχλά σου»
«Κάνα γκομενάκι παίζει; Κάνεις περήφανο το θείο σου;» Ναι θείε, γιατί η περηφάνεια σου εξαρτάται από το πόσο πηδάω

«Αχχ…να είχα την ηλικία σου και θα είχα δέκα γκόμενες» Την είχες και δεν έκανες τίποτα, όπως μας περιγράφει γλαφυρά η θεία που σε έσωσε από τις εργένικες μέρες και τις άγαμες νύχτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου